Brainonwork.com

Stress is nuttig voor je hersenen

office-building.jpg

STRESS & HERSENEN

Stress is nuttig voor je hersenen

In eerste instantie denk je waarschijnlijk dat stress slecht is voor je hersenen. Maar stress is eigenlijk heel nuttig. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Het zorgt voor energie, focus en prikkelt je lichaam en geest. Af en toe een beetje stress is dus helemaal niet erg. Zolang je hersenen voldoende rust en ruimte krijgen om te herstellen, is er niks aan de hand.

Pas als je te lang te veel stress ervaart, kunnen je hersenen minder goed werken en wordt stress ongezond. Daarom is het belangrijk dat je genoeg ontspant.

1. Plan ontspanning in

Maak iedere dag bewust tijd voor een ontspannende activiteit. Bedenk wat bij jou voor ontspanning zorgt. Voor de één is het een wandeling of een goed gesprek, voor de ander een warme douche of een avondje zingen. Plan het desnoods in je agenda, dan maak je er bewust tijd voor vrij.

2. Zorg voor een regelmatig ritme

Als je meer ontspanning wil, is het goed om te zorgen voor een regelmatig ritme. Wissel hierin inspanning af met ontspanning. Een regelmatig ritme zorgt voor overzicht en een opgeruimd gevoel.

3. Doe ontspannings- en ademhalingsoefeningen

Bijvoorbeeld gebaseerd op yoga, mindfulness of meditatie. Op internet zijn veel filmpjes te vinden en er zijn verschillende apps voor op je telefoon. Je kunt natuurlijk ook een cursus yoga, mindfulness of meditatie proberen.

4. Beweeg in de natuur

Ga een rondje wandelen of fietsen in de natuur. Je hoofd ontspannen en je gedachten verzetten gaat het makkelijkst wanneer je buiten bent. Bewegen in de natuur heeft een bewezen ontspannen effect.

5. Luister naar je favoriete muziek

Of je nu zelf muziek maakt of er alleen naar luistert: het heeft een positief effect op je hersenen. Het zorgt voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.

Hulp nodig?

Aarzel niet en neem contact met ons op

WhatsApp whatsapp